ATELIERELE 5SPRE10

ATELIERELE 5SPRE10

Atelierul de Gândire critică​

Atelierul pentru dezvoltarea gândirii critice – virtuți morale va fi dedicat răbdării. În cadrul atelierului despre virtutea răbdării, copiii vor fi ghidați de formatorii 5SPRE10 să descopere strategii pentru a avea mai multă răbdare prin intermediul unor povești, jocuri și discuții libere. Vor fi încurajați să pună întrebări și să își formuleze un punct de vedere. În acest fel vor exersa gândirea critică, apreciată drept una dintre cele trei competențe-cheie pentru joburile viitorului.

Studiile din psihologia dezvoltării arată că acei copii care amână o plăcere de moment pentru o recompensă ulterioară mai mare (ex: au refuzat să mănânce o prăjitură imediat pentru a primi mai târziu două prăjituri) au un succes profesional și social mai mare în viața de adult. Prin răbdare, copiii demonstrează auto-control și putere de concentrare, abilități ulterior necesare pentru viața adultă.

Lumea în care trăim se transformă constant cu o viteză amețitoare, iar tehnologia ne afectează modul de relaționare cu cei din jur. Nu mai avem răbdare. Acest lucru este valabil atât pentru noi, adulții, cât mai ales pentru copii. Asemeni celor mai mulți adulți, copiii vor să obțină totul de-a gata, fără mari eforturi, de la jucării sau haine, la notele de la școală. Adesea însă, imediat ce au obținut lucrul respectiv, acesta devine neinteresant. În lipsa bucuriei pe care o aduc efortul, așteptarea, perseverența, într-un cuvant – RĂBDAREA de a dobândi ceva, iată că lucrurile pe care aparent ni le dorim foarte mult nu ne mai aduc fericire.

Copiii sunt expuși zilnic la imagini care se derulează rapid, de la videoclipuri vizionate pe YouTube la jocuri video. Nu e de mirare că se plictisesc la școală atunci când dascălii le scriu pe tablă. Își pierd repede concentrarea și nu reușesc să mai fie atenți la ore.

Ce e de făcut? Vestea bună este că răbdarea, asemeni altor  virtuți (curajul, generozitatea sau prietenia), poate fi educată. Acesta este rolul atelierelor despre virtuți din cadrul proiectului 5SPRE10: să îi ghideze pe copii să învețe despre cum să dobândească acele calități speciale care îi vor face adulți împliniți.

Acest atelier va fi implementat în perioada 14 noiembrie – 8 decembrie 2019. Pentru mai multe detalii privind calendarul exact al activităților, vă rugăm să ne urmariți activitatea pe pagina de Facebook a asociației.

Atelierul Rezolvarea problemelor complexe

Atelierul de Rezolvare a problemelor complexe va fi dedicat medierii conflictelor de grup. În cadrul atelierului de rezolvare a problemelor complexe, copiii vor fi încurajați de formatorii 5SPRE10, prin intermediul poveștilor și jocurilor, să participe și să își formuleze un punct de vedere, reușind, astfel, să asimileze informațiile expuse, să exerseze abilitățile noi deprinse aducând în scenă creativitatea și imaginația proprie.

Antrenarea capacității de rezolvare a problemelor complexe ajută la dezvoltarea unor competențe care vor folosi adolescenților și adulților de mâine, în integrarea lor în societate și în încercarea a face față provocărilor job-urilor viitorului. Căci realitatea care îi așteaptă, în perspectiva anilor 2030, este una foarte puțin anticipabilă.

 

Predicțiile socio-economice susțin că activitățile profesionale ale viitorului vor avea drept componentă principală capacitatea de analiză critică, de găsire a unor soluții novatoare și de punere în aplicare în mod creativ, activitățile replicabile urmând a fi realizate de către inteligența artificială.

Tinand cont de aceste realități, ne dorim ca, prin proiectul 5SPRE10, să îi pregătim încă de pe acum pe cei mici, astfel încât viitorii adulți care vor deveni peste 10 ani să poată face aceste salturi calitative în gândire și să ajungă să găsească cele mai potrivite soluții la problemele complexe pe care le vor avea de rezolvat. 

Acest atelier va fi implementat în perioada 14 noiembrie – 8 decembrie 2019. Pentru mai multe detalii privind calendarul exact al activităților, vă rugăm să ne urmariți activitatea pe pagina de Facebook a asociației.

Atelierul de Creativitate​

Creativitatea coexistă cu o capacitate de inventivitate, de reînnoire și spontaneitate, ce favorizează apariția ideilor și a produselor noi. Prin proiectarea atelierului de învățare creativă AC și AȚĂ, formatorii ESSU propun elevilor stimularea gândirii prin dezvoltarea capacităților operaționale de bază ale personalității creatoare. Atelierul vizează stimularea creativității și imaginației elevilor participanți la ateliere prin activități specifice, care au în vedere:

  • dezvoltarea abilităților de coordonare ochi-mână (stânga sus – dreapta jos, pe diagonală, apoi din spate dreapta sus – stânga jos pe diagonală);
  • dezvoltarea motricității fine (ex. introducerea firului de ață în urechea acului);
  • dezvoltarea simțului cromatic și estetic corelat cu abilitățile practice specifice vârstei.

Acest atelier va fi implementat în perioada 14 noiembrie – 8 decembrie 2019. Pentru mai multe detalii privind calendarul exact al activităților, vă rugăm să ne urmariți activitatea pe pagina de Facebook a asociației.

start-ong
kaufland
act-for-tumorrow
essu